Hoe kies ik het juiste Zonnepaneel

 

Je wilt graag zonnepanelen, maar leest verschillende, soms tegenstrijdige verhalen, hoort adviseurs praten over dingen die je niet begrijpt, ziet in de webshops tientallen verschillende panelen en ziet door de bomen het bos niet meer..... Herkenbaar? Lees dan deze blog: Hoe kies ik het juiste zonnepaneel?

 

Er bestaat geen rommel
Laten we beginnen met een leuke boodschap: 'Er bestaan geen slechte zonnepanelen'. Lekker dan, hoor ik je denken. Dat maakt de keuze dus alleen maar moeilijker... Het valt allemaal wel mee. Er wordt alleen veel te moeilijk over gedaan door sommige zogenaamde experts.

 

ZonnepanelenWatt, Wattpiek, huh wat????
Laten we eens beginnen bij de basis. Wat moet een zonnepaneel doen? Het antwoord op deze vraag lijkt eenvoudig: licht omzetten in elektriciteit en het liefst zoveel mogelijk. Dat doen ze gelukkig allemaal en ook ongeveer even goed. De hoeveelheid stroom die er uit een zonnepaneel komt heeft iets te maken met het WattPiek vermogen.

Laten we eerst eens het grootste misverstand over zonnepanelen uit de weg ruimen. Om te begrijpen hoe je een zonnepaneel beoordeelt moet je weten wat de term WattPiek (Wp) inhoudt. Vraag het eens aan de gemiddelde zonnepanelen verkoper of installateur. Hij zal je vertellen dat het Wp vermogen het maximale vermogen is dat uit het paneel komt. Of nog mooier; het vermogen dat er uit komt als de zon goed schijnt. Klinkt logisch, maar ze zitten er volledig naast.

 

STC (Standaard Test Condities)STC
Het Wattpiek vermogen wordt door een zonnepaneel afgegeven onder standaard testcondities; een testrobot schijnt 1000 Watt licht per m² op het paneel bij 25º Celcius. Dus als er op een zonnepaneel staat dat het een 300 Wp paneel is, dan komt er 300 Watt vermogen uit als er 1000 Watt per m² licht op schijnt bij 25º Celcius. Dat is dus niet hetzelfde als 'in de zon' of ‘maximaal’...

In Nederland schijnt er eigenlijk nooit 1000 Watt per m² zonlicht. En op die enkele dag dat dit wel gebeurt is het zonnepaneel, dat in die volle zon ligt, zo heet dat je het niet meer kan aanraken. Dat is een stuk warmer dan 25º Celcius. Dat is best vervelend, want voor iedere graad dat het paneel warmer wordt, gaat het vermogen met ongeveer 0,3% achteruit.

Nu weten we dus dat ons 300 Wp paneel in Nederland zelden of nooit 300 Watt vermogen zal afgeven. Maar hoeveel dan wel? Heel simpel! Kijk eens in de buienradar app en scroll naar beneden. Daar zie je de actuele zoninstraling in Watt per m². Staat deze op 500 W/m² (de helft van de 1000W/m² die bij de test gebruikt wordt) dan komt er uit ieder merk 300 Wp paneel dus 150 Watt. Plus of min een beetje, afhankelijk van de temperatuur. 

In deze video legt onze expert het nog eens rustig uit:

 

Hoeveel Wp kies ik
Met bovenstaande in ons achterhoofd durven wij te zeggen dat alle zonnepanelen precies doen wat er op de sticker staat! Onze Zonnepanelen test laat zien dat er slechts een kleine 3% afwijking zit tussen 40 verschillende zonnepanelen. Dat betekent dus dat ze op dat gebied allemaal ongeveer even goed zijn. Een hoger Wp vermogen betekent wel dat er in verhouding meer stroom opgewekt wordt in een jaar. Wat dat betreft  zou je kunnen zeggen: hoe hoger het Wp-vermogen, hoe hoger het rendement. Echter speelt de prijs van deze Wp's ook een rol. Vergelijk maar eens de prijs van een populair 320 Wp paneel met die van een 350 Wp paneel. Je zal hierin de balans moeten vinden. Een korte termijn-planner is wellicht beter af met een 305 Wp paneel, terwijl iemand die verder vooruit kijkt misschien wel beter af is met een 330 Wp paneel.
Simpele regel is: hoe hoger het Wp vermogen, hoe hoger de investering is die je nu moet doen. Daartegenover staat dat hoe hoger het Wp vermogen, hoe hoger het rendement is op de lange termijn.
Ben je van plan 20 tot 25 jaar van je zonnepanelen te genieten? investeer dan iets meer in panelen met een hoger Wp vermogen.

 

Poly-Mono-PercPoly of Mono (blauw of zwart), of Percium?
Een poly kristalijn paneel heeft blauwe cellen.
Een mono kristalijn paneel heeft zwarte cellen.
Een Perc (Percium) paneel is ook mono kristalijn, maar dan op een witte achtergrond.

De cellen van een mono paneel hebben een lagere interne weerstand. Hierdoor wekt het paneel meer op dan een poly paneel. Dat kan je zien aan de stijgende groei van het WP vermogen van de mono en perc panelen tegenover de achterblijvende groei in WP vermogen bij de poly panelen.

Poly panelen worden tegenwoordig eigenlijk alleen nog maar gebruikt in grote projecten waar oppervlakte geen rol speelt. Op een woonhuis ben je beter af met Mono of perc panelen.

Mono panelen komen in twee varianten: Full Black en Percium (zwart met witte vakjes)
Een full black paneel wordt in de volle zon ongeveer 10 á 15 graden warmer dan de Perc variant. Perc panelen absorberen minder warmte, zeker als deze geen zwart, maar een zilverkleurig frame heeft. Dat betekent dat de full black versie onder die omstandigheden ongeveer 3 á 4,5% rendement inlevert.

Liggen je panelen vol in het zicht, dan is full black vaak de juiste keuze omdat het er gewoon mooier uitziet. Liggen je panelen echter niet in het zicht, of vind je het niet belangrijk hoe het er uit ziet, dan is een Percium paneel (het liefst met een zilverkleurig frame) dus de betere keuze.

 

Garantie
Het enige echte verschil!

GarantieLaten we eerlijk zijn; een paneel van Winwangwokkie doet net als een paneel van LG precies wat er op de sticker staat. Het verschil zit hem echter in de garanties die de fabrikant durft af te geven en de kans dat deze garantie te claimen is. Hoeveel kans is er dat je over 9 jaar bij de fabrikant Wingwangwokkie nog aan kan kloppen voor garantie? En hoeveel kans heb je dat je dat bij een grote Multinational als LG nog kan? Hier zit een groot verschil. Belangrijk is dus de vraag: Hoe belangrijk vind jij garantie? 
We geven je wel graag wat eerlijke informatie om je een goede keuze te laten maken; de kans dat een zonnepaneel (ook dat van Wingwangwokkie) stuk gaat in de eerste 10 jaar is 1 op 2600.....

 

Conclusie
Het blijft een lastige keuze omdat er zoveel merken en types zijn. Bedenk dat je het eigenlijk niet fout kan doen. Kies de kleur die je mooi vind en ga op je gevoel af qua merk en type.

Ben je een niet zo'n lange-termijn-denker, kies dan een wat goedkoper paneel met een lager Wp vermogen.

Ben je wel een lange-termijn-denker of iemand die graag wat meer zekerheid heeft, kies dan een wat duurder paneel met een hoger Wp vermogen. Je investeert nu iets meer geld, maar dat verdien je dubbel en dwars terug!

Wil je de opbrengst van de door ons aangeboden panelen vergelijken? Bekijk dan onze Zonnepanelen Test Top 40

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »