Stormschade voorkomen

 

Januari 2018; een zware storm teistert Nederland en richt voor miljoenen schade aan. Helaas ook aan een aantal sets zonnepanelen. Foto’s en filmpjes van weggewaaide panelen verschenen op facebook en in het nieuws.

Een enkel paneel was gewoonweg uit zijn klemmen getrokken. Veelal betrof dit exemplaren die dicht op de dakrand lagen. Maar wat mij het meest opviel op de voorbijkomende foto’s, was dat bijna alle weggewaaide panelen platte daken betrof.

 

StormNieuwsgierig en altijd op zoek naar het beste materiaal bestudeerden wij dit soort foto’s om te ontdekken welk montagemateriaal er was gebruikt. Hier viel een trend te ontdekken: Van schuine daken waait zelden iets weg! 99% van de stormschades kwam van plat-dak systemen. Wat ook direct opviel: het grotendeels verwrongen materiaal was niet van de ons bekende merken, maar met veel handigheid in elkaar geknutselde stukjes huisvlijt.

We zagen rails die voor schuin pannendak montage is bedoeld dat vastgeschroefd zat aan een aluminium hoeklijn, zodat er zogenaamde 'schansen' ontstaan. We zagen zelfs ergens een constructie van hardhout die met panelen en al naar beneden was gekomen.

StormWaarom laten handige mannen en ook professionele installateurs zich verleiden tot dit soort experimenteel knutselwerk, vragen wij ons dan af. Het antwoord laat zich natuurlijk grotendeels raden: Er moet meer op het dak geplaatst worden dan er in een gezonde situatie past en natuurlijk speelt ook kostenbesparing een rol...

Hiermee stappen ze veel te makkelijk over de gevaren heen. Een montage-constructie is door een fabrikant met kennis ontworpen, vervolgens getest in de windtunnel onder de zwaarste omstandigheden en daarna pas in productie genomen. Denken dat je dit zelf kan verbeteren is hetzelfde als zonder enige ervaring een zeilschip bouwen waarmee je de wereld over wilt varen. Dat kan lang goed gaan, maar op een keer kom je in windkracht 12 terecht en dan komt het er op aan of het allemaal goed gaat. Dat geldt precies zo voor de knutselwerkjes en de schansen die weggewaaid zijn. Het heeft misschien wel jaren op het dak gestaan, maar nu kwam het er op aan...

 

Storm

Conclusie 
Leg je panelen op een schuin dak, dan loop je bijna geen risico. Een gehaakt systeem zoals ClickFit EVO is zeer goed getest en in de praktijk echt stormvast.
Op een plat dak wordt het iets spannender; Met een goed getest en doorberekend systeem zoals Solarstell Connect of FlatFix Fusion loop je vrijwel geen risico. Een schans zorgt er voor dat er meer panelen op je dak passen, maar is waarschijnlijk niet de meest verstandige oplossing. Het zelf ontwerpen van montagemateriaal, of de installateur iets laten bedenken, doe je alleen als je sterkteberekeningen kan maken, een flinke hoeveelheid ervaring hebt en een windtunnel hebt om in te testen. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Vertrouw dan op de fabrikant en houd je aan de aanwijzingen van diezelfde fabrikant. Zelf iets ontwerpen zou wel eens een dure besparing kunnen zijn.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »