5 feiten en 5 fabels over thuisbatterijen

Feit 1: Een thuisbatterij helpt je energie-onafhankelijker te worden

Met een thuisbatterij sla je zelf opgewekte zonne-energie op, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Vooral in combinatie met zonnepanelen zorgt dit voor een hoger verbruik van je eigen energie.


Fabel 1: Een thuisbatterij is alleen nuttig als je zonnepanelen hebt

Hoewel een thuisbatterij ideaal werkt met zonnepanelen, kan hij ook los daarvan gebruikt worden. Met een dynamisch energiecontract kun je energie opslaan tijdens daluren en deze gebruiken tijdens piekuren, wat kostenbesparend kan zijn.

 

Feit 2: Thuisbatterijen kunnen je helpen besparen op energiekosten

Door energie op te slaan wanneer de tarieven laag zijn en deze te gebruiken tijdens dure piekuren, kun je flink besparen op je energierekening.

 

Fabel 2: Thuisbatterijen gaan maar een paar jaar mee

Moderne thuisbatterijen hebben een lange levensduur (vaak meer dan 10 jaar) en sommige modellen gaan meer dan 15 jaar mee. De levensduur wordt meestal uitgedrukt in een aantal laadcycli. Na het bereiken van dit aantal functioneert de batterij echter nog steeds, al kan de prestatie iets verminderen. Doorgaans is de batterij dan al ruimschoots terugverdiend.

 

Feit 3: Thuisbatterijen helpen bij stroomuitval

Met een thuisbatterij kun je tijdens een stroomuitval tijdelijk gebruik maken van de opgeslagen energie. Dit is vooral nuttig in gebieden met een instabiele stroomvoorziening. Kijk bijvoorbeeld naar onze Haier batterij met backup gateway  voor deze functie.

 

Fabel 3: Thuisbatterijen zijn te duur en verdienen zichzelf niet terug

De prijzen van thuisbatterijen zijn de afgelopen jaren al gedaald en met stijgende energieprijzen kan de terugverdientijd aanzienlijk korter zijn. Daarnaast zijn er belastingvoordelen die de investering aantrekkelijker maken.

 

Feit 4: Een thuisbatterij verlaagt je CO2-uitstoot

Door je eigen energie op te slaan en te gebruiken, verminder je je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Dit maakt je huis duurzamer en verlaagt je ecologische voetafdruk.

 

Fabel 4: Het installeren van een thuisbatterij is een ingewikkeld proces

Hoewel de installatie van een thuisbatterij enige technische kennis vereist, wordt dit vaak uitgevoerd door professionals. Echter, een handige doe-het-zelver met technische vaardigheden kan de batterij in veel gevallen ook prima zelf plaatsen.

 

Feit 5: Thuisbatterijen worden steeds efficiënter


De technologie van thuisbatterijen ontwikkelt zich snel. Nieuwe modellen kunnen meer energie opslaan in een kleiner formaat en efficiënter omgaan met energieverbruik.

 

Fabel 5: Je kunt geen thuisbatterij gebruiken in combinatie met het net


Veel thuisbatterijen zijn ontworpen om samen te werken met het elektriciteitsnet. Je kunt overschotten terugleveren aan het net of extra energie van het net gebruiken wanneer je batterij leeg is.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »